GREAT DESIGN, DRAGONFLY

GREAT  DESIGN,  DRAGONFLY  

    From past to present, people have produced solutions to the problems they encountered by imitating nature. They have developed different technologies by carefully following the living things in nature and benefiting from the structures and characteristics of living things. In this way, it is aimed to contribute to the protection of nature and energy efficiency and to ensure sustainability. Airplanes and helicopters are some of these technologies.
       Reaching the sky and being able to fly like birds has been a dream for humans for ages, and the source of inspiration for people to realize this dream was nature. Hundreds of years have been spent for this. Studies are still continuing to do better. Airplanes are a miraculous tool, but unfortunately they are insufficient in hovering, landing at the desired location, vertical landing and take-off movement when necessary. Helicopters come to the rescue at this very moment. Did humans imitate nature for these features of helicopters? Is there really a living thing with these characteristics? The answer to our two questions is "YES". Humans were inspired by the Dragonfly beetle, which is a true wonder of design with its wing structure, flight techniques, balance and perfect vision system. Dragonfly beetles, which have about 500 subspecies, are capable of rapid maneuvering with two pairs of crossed wings on their body. When the wind speed is behind it, the speeds of some species can exceed 100 km / h. In addition to flying very well and fast, it has an advanced vision system. Even though the tips of the aircraft wings are not heavier, they are also inspired by the Dragonfly beetle.
       Although we encounter the characteristics of the Dragonfly beetle in helicopters, planes, drones and architectural fields, the Dragonfly is actually a creature far beyond the features they have. As Leonardo Da Vinci said, "Human intelligence can create different inventions for the same purpose. But it will never make a more beautiful or simpler or more direct discovery than the discoveries of nature. Because in the discoveries of nature, nothing is missing or too much "

HARİKA TASARIM, YUSUFÇUK
       Geçmişten günümüze insanlar doğayı taklit ederek, karşılaştıkları sorunlara çözümler üretmişlerdir. Doğadaki canlıları dikkatle takip ederek canlıların yapıları ve özelliklerinden yararlanarak farklı teknolojiler geliştirmişlerdir. Böylelikle doğanın korunmasına ve enerji verimliliğine katkı sağlayıp sürdürülebilirliğin sağlanması hedeflenmiştir. Uçaklar ve helikopterler de bu teknolojilerden bir kaçı.
    Gökyüzüne ulaşmak, kuşlar gibi uçabilmek geçmişten beri insanlar için bir hayaldi ve bu hayali gerçekleştirmek için insanların yine ilham kaynağı doğa oldu. Bunun için yüzlerce yıl uğraşıldı. Halen de daha iyisini yapabilmek için çalışmalara devam edilmektedir. Uçaklar mucizevi bir araç fakat gerektiğinde havada durmada, istenilen yere iniş yapabilmede, dikine iniş kalkış hareketi yapabilmede maalesef yetersiz kalıyor. Helikopterler işte tam da bu anda imdada yetişiyor. Acaba helikopterlerin bu özellikleri için insanlar yine doğayı mı taklit etmiş? Gerçekten bu özelliklere sahip bir canlı var mı? İki sorumuzun cevabı da “EVET”. İnsanlar helikopter yapımında, sahip olduğu kanat yapısı, uçuş teknikleri , dengesi ve mükemmel görüş sistemi ile gerçek bir tasarım harikası olan Yusufçuk böceğinden ilham almışlardır. Yaklaşık 500 alt türü bulunan Yusufçuk böcekleri, gövdesinin üzerinde bulunan çapraz iki çift kanatla hızlı bir manevra yeteneğine sahip. Rüzgar hızını da arkasına aldığında bazı türlerinin hızları 100 km/h ‘i geçebiliyor. Çok iyi ve hızlı uçmanın yanında gelişmiş bir görüş sistemine sahip. Uçak kanatlarının uç kısımlarının ağırlaştırılmasın da da yine Yusufçuk böceğinden esinlenilmiştir. 
     Her ne kadar yapılan helikopterlerde, uçakta, dronlarda ve mimari alanda Yusufçuk böceğinin özelliklerine rastlasak da aslında Yusufçuk, bunların sahip olduğu özelliklerin çok ötesinde bir canlı. Leonardo Da Vinci’ nin dediği gibi “İnsan zekası, aynı amaca yönelik farklı icatlar yaratabilir Ancak doğanın keşiflerinden daha güzel daha basit yada daha direkt bir keşfe asla imza atamayacak. Çünkü doğanın keşiflerinde ne bir şey eksik ne de bir şey fazladır".            


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Nature Art Team February Works